Filmportalen är tänkt som ett extra hjälpmedel för alla våra kursare. Vi går alltså inte igenom själva inlärningsprocessen, det gör vi på kurserna, utan vi försöker visa ”vad vi menar” så det ska underlätta träningen hemma för hund och förare. Det är ju så lätt att glömma och tänka ”hur var det nu?” och därmed också tappa syftet med övningarna. Håll till godo 🙂

Fokus under baklängesmarsch:
förberedelse för arbete och fokus vid sidan

Att jobba med hunden ”mittemot” underlättar i inlärningen. Det är lättare för hunden att fokusera på föraren och dessutom blir det lättare att naturligt komma in i arbete vid sidan, som i sin tur banar väg för ett fint koppelgående vid vänster sida.

Handtarget – Inkallning 1 och 2

Genom att skapa ett ”sug” till handen så kan vi använda handtarget vid bland annat inkallning för att se till att hunden kommer hela vägen in.

 

NoseWork – Frysmarkering:

Att få till en bra och pålitlig markering om man vill tävla i NoseWork är ju så klart viktigt. Men även om man bara tränar NoseWork som aktivering så är frysmarkering en ”kul grej” att träna in, lite häftig känsla när man får till det 🙂 På filmen är vi på en liten helgsemester och har tagit med oss några burkar ner till bryggorna. Sedan stod det ett gäng hummertinor som jag inte kunde motstå att testa vår frysmarkering på. Passade på att träna låga sök med mycket nya dofter, i ny miljö och med ett fint resultat. (Börjar med att påminna Fred om frysmarkering genom omvänt lockande.)

 

Koppelgående:

Det finns många olika sätt att jobba för att få till ett koppelgående utan drag. Jag visar den metod som jag tycker funkar bäst.

Först och främst måste man bestämma vilka kriterier som ska gälla. För mina hundar gäller följande:

Det är helt ok att gå och nosa men bara i slakt koppel. Börjar hunden dra tar jag in honom vid sidan. När han tar kontakt med mig igen (handtarget) och släpper efter i kopplet kan jag belöna med ett varsågod till att nosa.

Eftersom Arrow är så stark så väljer jag att lägga kopplet bakom ryggen när jag tar in honom vid min sida, vilket skonar min rygg och mina axlar. I vanliga fall brukar jag ”locka” upp honom från doften istället för att ”lyfta” upp honom som jag gör här. Men även jag är bara människa 😉