Kan alla hundar vistas på Hundpensionat?

”Det är väl bara att ringa, boka plats och lämna hunden?”

Nej, riktigt så enkelt är det tyvärr inte, åtminstone inte om du funderar på att boka plats på Hundrutan! 🙂 Om det bara vore att lämna hunden så skulle risken bli att det bara blir en ren förvaringsplats för hundarna, och så tycker inte vi på Hundrutan att vi kan tänka om våra vovvekompisar! Precis som alla människor har alla hundar egna personligheter, styrkor och behov och då krävs några vändor tankekraft för att det ska kunna bli riktigt, riktigt bra!

På Hundrutan ska det vara lugnt och tryggt mellan alla lek-/promenadpass – vilket bara det gör att det kräver mycket tanke och planering inför vistelser. Att under en vistelse hitta rätt aktivitet för varje individ är en lätt del av jobbet, men att se till att hundarna är nöjda och kan koppla av mellan passen är inte alltid lika självklart.

”Hur kan jag veta om just min hund kommer att trivas på Hundrutan?”

Ja, någon 100% garanti kan ju såklart inte ges. Men tillsammans kan vi försöka ta reda på om det är möjligt. Inledningsvis får vi tillsammans en liten fingervisning under vårat första telefonsamtal och första besök, följt av att vi alltid rekommenderar att hunden kommer på ett provdygn innan en längre vistelse är aktuell. I vissa fall kan det även vara så att en försiktig och lite längre inskolning kan vara nödvändig.

De allra flesta gånger så funkar det dock alldeles utmärkt för hunden att vistas på Hundrutan. 🙂 Det går inte att låta bli att bli imponerad över hur otroligt anpassningsbara våra 4-benta älsklingar faktiskt är!

Men de gånger det funkar mindre bra och vi ser att hunden är stressad och orolig, så brukar något eller flera av nedanstående påståenden stämma:

  • Hunden trivs inte med att vara ensam hemma (och är sällan eller aldrig ensam hemma).
  • Hunden vill alltid ”vara med”, tom när matte/husse går på ex toaletten.
  • Hunden tycker inte om att bli instängd.
  • Hunden har vistats på något annat ställe där ”ljudvolymen” varit hög och påverkats negativt av det.
  • Hunden har svårt för nya människor.
  • Hunden trivs inte på hunddagis.

Vissa gånger kan lösningen vara att hunden skolas in på pensionatet, precis som man gör på både människoförskola och hunddagis. Detta kräver dock en god planering från både ägare och oss och det är inte alltid den tiden och möjligheten finns för vardera part inför den tilltänkta vistelsen. Ibland är det bara att konstatera att hunden har det bäst i en ”vanlig hemmamiljö” då ägarna är bortresta, en hemmamiljö där de alltid kan vara med och vara delaktiga i ett ordinarie familjesammanhang.

Det är trots allt så att hundens bästa ligger alltid i fokus på Hundrutan så att hitta det som funkar bäst för varje individ är viktigare för oss än att ”fylla alla boxar”.

Flera gånger har det varit lite svårt med nya sammanhang för vovvarna från början, och här nedan är några av alla våra underbara gäster som med hjälp av inskolning nu stormtrivs hos oss! 🙂

   

Den här killen var en av de första hundarna som jag skolade in på Hundrutan. Familjen har flyttat till annan ort så vi ses tyvärr inte längre. När jag frågade om det var ok att jag la upp en bild på deras hund så värmde det extra mycket i mitt hjärta när de bl a svarade så här: ”Du är fortfarande överlägsen alla andra pensionat vi lämnat på men tack vare tiden hos dig funkar han klockrent i alla ensamhetssituationer oavsett var”. Det är precis sån här feedback som gör mitt jobb meningsfullt. Tack! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.